Baru je tahu

Salam alaikum semua ...
Aku nak ucapkan ,
Selamat cuti sekolah kepada budak-budak sekolah dan selamat bercuti kepada sesiapa yang bercuti .
Hai , cuti nie korang pergi mana ?
Legoland ? Universal Studio ? Icity ? or pergi buat Umrah ? or pergi kenduri kahwin yang banyak tu ?
Alhamdulillah buat anda yang telah pergi buat umrah tu . aku lambat lagi kot .
Insyaallah , kalau ada rezeki , sapa tak mau pergi weh ?
cer gitaw aku ... nak usha juga sapa yang xnak pergi tanah haram tu .
Sebenarnya aku just nak share some story about my self .
Ye r , pasal diri aku la . takkan pasal diri hang lak . dah nama pon blog aku , tak meroyan lagi den nak gi taip cerita orang kalau tak dak sebabnyek . hang sapa nak kacau aku ?
erkk.. just joking . nama pon melawak , tak yah la nak ambik serius sangat . kang tengah baca sambil makan laksa kang , tercekik tulang tersembur kuah depan makwe free je kena tinggal (^-^)v
Itu , gua tak tanggung beb . orang putih kata chill orang melayu kata hok aloh , wakpo mu nak serabut nate beruk fikir hok tu .errr ye ke ?

...............................................................................................................................

untuk pengetahuan semua , aku adalah seorang kidal . Kidal ye kawan-kawan .

  
Kidal tu macam semua yang dia buat , dia guna tangan kiri . Dari menulis , memegang barang , membasuh tut dan memakan menggunakan sudu , guna tangan kiri .
Ada satu hari tu , aku makan nasi lemak dalam kelas . makan pakai sudu dan suap guna tangan kiri - errr , ini sangat tidak elok ye tuan-tuan , puan-puan sekalian alam .
Then tengah sedap-sedap melantak dua ketul nasi lemak , tiba - tiba ada orang menjeri dari luar kelas . Aku yang tengah makan nie , terkejut beruk - asal suka sangat sebut beruk sebagai contoh ? takpa , biar aku tukar jadi terkejut Barbie . baru comel sikit . eheh Habis tersembur nasi weh tapi masih dalam keadaan terkawal . sikit je tersembur tu . hiperbola je yang lebih .
dan yang menjerit tu adalah seorang cikgu . Cikgu sejarah . Zainab nama dia .

                Cikgu Zainab : Aalia , kamu makan dengan syaitan 
                      Aku          : mana , mana syaitan cikgu *dengan nada terpinga-pinga
                Cikgu Zainab : tu ... yang kamu makan guna tangan kiri tu . makan dengan 
                                          syaitan la tu .
                      Aku          :  hah ? ye ke cikgu . saya tak tahu pon . 
                Cikgu Zainab : sekarang dah tahu kan . cepat , tukar sudu tu dengan 
                                          tangan kanan . lepas nie biasakan sikit tangan tu pegang
                                          sudu guna tangan kanan .
                      Aku           : *diam sambil perlahan-lahan tukar sudu ke tangan kanan* 
                                           suap nasi berterabur  jatuh ke baju . malu (u_u)'

sebab budak nie comel , saja-saja je tempek gambar dia sebagai contoh .
dan sebab baby-ing comel nie pegang sudu comel tangan kiri !

Semenjak kejadian malang itu , aku berusaha pegang sudu pakai tangan kanan . Hari - hari makan kat rumah , kedai pakai sudu guna tangan kanan untuk menyuapkan makanan . It's kinda weird weh .. janggal , terketar-ketar macam pesakit parkinson dan seumpama dengannya la . Tapi , kalau nak seribu daya , tak nak seribu dalih atau kalau nak best lagi Practice Make Perfect my dear . ecewah .Serius sebelum nie tak pernah orang tegur aku pon cakap yang makan dengan sudu guna tangan kiri tak baik . Cikgu Zainablah satu-satunya manusia yang tegur aku  . Terima kasih cikgu . Saya akan kenang nasihat cikgu sehingga saya menutup mata , Insyaallah .
Kalau makan dengan tangan , ofkos aku suap pakai tangan kanan . tu , okay pulak . tak janggal . maybe sebab dah biasa kot . Okay whatever pon , dalam islam semua perlu dahulukan yang kanan . makanya , kalau nak buat apa pon , pegang , mula ,langkah pakai sebelah kanan dulu . baru afdal . Buat yang tangan kiri macam aku , tawakal bismillah je la .


Walaupon pelik kalau tengok someone lakukan kerja pakai tangan kiri , it's give them benefit y'know cause they can use both hand to do something at the same time. sebagai contoh , tengah menulis elok-elok tetiba lapar nak makan jajan , kau boleh ambik jajan guna tangan kanan dan suap ke dalam mulut sambil tangan kiri meneruskan aktiviti penulisan . Gitulah kaedahnya . Being left-handed is not crime people. Dont look weird to them  .

 For left-handed people , you are awesome-ness person because not so many people used left hand . You are the choosen one :) Be happy and thankful to HIM always 'cause He create you special than others !



better stop right now kalau tidak lagi panjang aku mengarut . 
ohoho btw , aku-lah yang kidal tu . as you know la kan , orang kidal memang comel  .
wakakakak - caption tak menahan . sekali lagi aku yang bukan sesiapa nie , bergurau je . 
selamat bercuti semua !

P/S : I am bored !

#1 Favourite Food : Biskut TIGER

Salam alaikum people .
Hai uolls .. dah lama aku rasa nak tulis entry tentang makanan kegemaran aku nie . 
Tapi tu la , i always forgot what entry i should made . cewahhh !!! aku nak buat entry pon perlu berfikir taw . Tak main hentam keromo nie . Nanti tak best . though .... hey ! wut theeeeeee *confused face*
Gini ar citer dia , before u made an entry you should start the introduction with panjang berjela and with jokes  . so that ,  when people read your entry .. they will get excited to read or start to BoReD . hey , ini tidak boleh dibiarkan  . If people start to bored when read ur story .. u should knocked their head first then force them to read . Perbuatan mengetuk-memaksa tersebut betul - betul berkesan . believe me - serious face ! . 

Okay..bila dah lama tak menapak-mengupdate-membelek blog aku nie , idea untuk menulis tu tak datang mencurah-curah . Like heavy rain . Orang bagi cuti lamakan , so apa lagi berjimba la . takkan nak menilik natang internet 24/7 kot . We need social life too la weh . if i'm stuck with this everyday , naya kurus aku . haha .

To the main point . scroll down please !!!
************************************************************************

Dulu - dulukan masa aku kecil time umo 6-7 tahun lebih kurang , aku sangat suka-giler-ketagih dengan satu biskut nie . Biskut tersebut bernama TIGER tiger ye kawan-kawan .Biskut tiger yang perisa original tu . Susu-cream or wutsoever aku tak layan . nak makan pon rasa ngilu je -.-' .
.
google pict.

Setiap hari aku akan 

       mama , esok sebelum pergi tadika , aya nak makan tiger taw.
okay . esok mama preparekan.

Ye , tiap-tiap hari sebelum ke tadika aku akan makan biskut tiger dengan harapan aku akan kuat untuk menghadapi apa jua dugaan yang datang .ecewahh dugaan apa je time tadika ? hakhak
Masa aku kecik dulu rumah aku memang penuh dengan stok biskut tiger . kalau sehari tak makan rasa tak lengkap hidup . rasa macam ada sesuatu yang hilang je . Nie gamak kalau orang syarikat Tiger nie tahu , agak dia nak ambik aku jadi duta dia tak ? ngeh ngeh .

Aku dulu tadika dekat Pusat Perkembangan Kanak-Kanak Tunku Puteri Intan Syafinaz-UUM . so every sport day , she will come to officiate it . Time hari sukan semua pelajar perlu ambil bahagian dan aku ambil bahagian dalam acara lumba lari - ofkos sebab kuat lepas makan tiger , aku dapat nombor 1 =p
Bila tiba nak ambik hadiah nie , Tuan Puteri yang bagi sendiri and she did ask me ' tahniah menang . makan apa kuat lari ? ' aku jawab 'saya makan biskut tiger Tuanku ( our teacher dulu teach us to greet her with this gelaran) . Then Tuan Puteri and semua yang kat situ gelak dengan jawapan aku . *malu* eh , kecik-kecik pun tau malu ? hmmm ...

When i started my primary school , habit minat biskut tiger tu tak hilang lagi . Everyday-everytime hari sukan pon , tiger menjadi pilihan hatiku . hoho..then ada sorang anak cikgu aku . Nama dia Ain . Dia kecik daripada aku around 6 years kot perbezaan umur aku dengan dia . Disebabkan tiap kali datang latihan sukan aku akan bawa biskut tiger , si Ain nie pon minta mak dia beli biskut tu untuk dia supaya jadi kuat macam aku juga *bangga* . Kira macam aku nie bantu syarikat pengeluar biskut tu menjana pendapatan yang lumayan la and They should give me some profit from their sales because of me , their sales increase . LOL !

To tell the truth , aku tak tahulah sama ada aku lari kuat sebab makan biskut tiger atau sebab aku memang mempunyai kaki yang kuat .heh - joking ! tapi serius , tenaga dengan semangat aku berganda-ganda naik lepas makan biskut tiger sebelum nak mulakan larian . I feel so light when i'm run and won the race . But apa-apa pon , semua tu datang dari Allah SWT . Jangan jadi macam aku kecik-kecik dulu . Aku bagitahu kat  semua orang yang kalau nak lari kuat , makanlah biskut tiger . For sure , you'll win . Itu semua hanya sebagai usaha kita untuk nak menang tapi yang nak bagi menangnya tu siapa ? ye , betul adik-adik . Yang nak bagi menang tu ialah Allah subhanawata'alla . Bukan siapa-siapa . Aku dulu kecik . otak tak berapa nak gah lagi sebab tu fikir macam tu . Terpedaya dengan iklan di TV .

Rasanya , tu je kot cerita aku tentang "Biskut Tiger Membuatkan Aku Kuat Perkasa" . Sesiapa yang pernah makan atau masih mempunyai kesukaan terhadap biskut harimau ini , apa pendapat hampa ? Tell me . maybe we can share the same experience once in a while though .


untill now , i'm still eating Tiger but not so addicted like back then . Just eating Tiger when i miss my old times :')

Till then peeps . Have a nice rest during AidilAdha . Jangan makan daging banyak sangat . kang darah tinggi naik , nak salah siapa ? salahkan diri sendiri ye ? hehe ... jangan marah . This is only to joke . No jokes , no fun beb . No jokes , no life !

I wish You are mine


Bismillahirahmannirahim....

I wish , I am yours . 
But I know it was like a day dream . 
I wish you to know me,
I wish you to see me ,
I wish us to meet ,
I wish you to greet me ,
I wish you to smile at me ,
I wish you to love me , 
I wish you to look at me . Just only me 
and 
I wish you are mine . 
I always pray to Him that you are made to be my life partner 
The one who will be with me untill the last breath
and Insyaallah , 
Untill the Jannah
Dear Ya Rahim , 
Is it too much I ask ?




If we are meant to be together , 
Could we still be like this in the end ?
I hope the answer is the big BIG ,  YES
with His bless , nothing impposible .
Just follow His guidance , we are bless by Him .


Happy just the way we are .
and If we are meant to be together
I am the most happiest girl 'cause
He listen to my du'a ! :)


and Dear you , please Note that


and it was me . The "someone" .


p/s : I wish you would just LOVE ME , F 

Short Update

Assalamualaikum :)

Reason why i'm not blogging recently

is because ...


i'm busy with study !!! 

my head is just gonna explode in any time but alhamdulillah , He gives me strong .
So , that's all for this entry . Will be crazy again into 'this' when the rigth time have comes .
Till then you :)


again , next week and next month is my busy time . TIRED but cannot do anything in way to achieve my dreams . Insyaallah , i'll not make 'em dissapointed again . 

#1 My Bad

Assalamualaikum dan salam nisfu syaaban =)
Semalam buat apa ? baca yaasin dan doa banyak-banyak ?
Apa pon yang semua buat pada malam nisfu syaaban, semoga diperkenan dan dirahmati oleh Allah SWT.
dan doakan agar doa aku dimakbukanNya..Amin !!!

Dalam entry nie aku nak cerita sikit tentang sesuatu yang aku selalu cuai dan ambil bena tak bena je benda tu.
Semalam kakak aku top upkan dekat aku..tak banyak pon dia reload. Just enough untuk tiga hari kot sebab jenis aku,aku lebih suka call orang dari text. So,kawan-kawan aku nie macam taw-taw je yang henset aku ada kredit.message masuk berderu tak berhenti-henti and yes..message dari budak yang aku suka pon masuk sekali.OMA!!! giler lompat katak aku. Kawan-kawan pulak dah tahu feel aku yang aku nie jarang top up. Kalau dorang message aku, aku tak balas tu memang sahih henset aku takdak kredit. Sebab tu dorang pon macam dah hafal..dorang lebih suka call aku dari text tanpa mendapat balasan :P
Masalahnya..message yang masuk semalam adalah dari kawan baru aku.dorang memang tak fahamlahkan perangai aku yang satu nie..so one of my new friend Azulin,she text me. tanya aku pergi kelas ke tak.Bila message tu masuk kat phone aku tanpa naik nama pengirim dia,aku pon balas la tanya siapa.

Aalia,esok pergi kelas tak ?
ah,tak sure lagi.nie siapa ?
weh,nie aku la azulin..takkan tak save kot num aku padahal bukan sekali dua aku text hang.
haha ye ke ? sorry weh,aku lupa save *wink*
takpa-takpa..just nak tanya tu je.kalau hang p,aku nak tumpang hang.
okay..esok pagi aku text hang kalau aku p.

Then, we end up our text converstion. Aku pon scroll down mesej lama-lama nak cek sama ada aku delete tak mesej yang dia hantar tu and aku jumpa mesej dia tanpa simpan nombor dia..oh,maafkan aku azulin sebab tak simpan nombor hang. Mesti lepas nie hang takmau mesej aku kan? sob sob .
The motive here, kalau sesiapa pernah text aku sekali dua memang aku takkan save nombor korang.dan aku pulak jenis bangsa yang malas nak save-save sesuatu yang bagi aku you come and go just like that.. <--------- aku ibaratkan nombor telefon tersebut macam orang yang mudah datang dan pergi.kinda weirdkan but that's me.pelik dan aku memang tak boleh pisahkan bak kata my-so-closed-friend dan kawan baru ^^.
Hari nie pulak..naik lagi satu nombor baru yang mesej aku..bila aku tanya siapa dia balas balik "pukonq (punggung) hang.wei rindu hampa !! walawei suka-suki dia ja mengata aku.Kalau dah mesej gitu memang sah-sah kawan aku tapi bila balas balik tanya siapa takmau bagitaw.ah,biarlah..lepas siap taip nie,aku nak telefon dia.

Kesimpulannya......banyak kawan aku tak suka text aku..dorang lebih prefer telefon aku. Lebih mudah dan pantas katanya (perli lettew) kahkahkah. Sekarang..aku tengah godek godek telefon aku check nombor-nombor yang aku tak save tu then hantar mesej tanya nombor siapa sebab aku nak simpan dalam phonebook.. and to awak              

yeah yeah and yeah..I got your number. Wait and see huh I will be your best stalker ever (^^)V No war. aha ngee~~

P/s : Please doakan untuk cikgu sekolah rendah yang aku sayang agar beliau kuat dan tabah sebab anak sulung dia Mustaqim koma dilanggar..cikgu suzy,semoga taqim cepat-cepat sedar dari koma.Insyaallah .

Hlovate - Rahsia Yang Ingin DiRungkai

Assalamualaikum...hai and peace (^.^) V
I have a blog but i'm not the kind one yang rajin mengupdate blog..
If another blogger have a lot of their entry..i only have a "ciput" entry..so pity i am =.='
For me..if i want to make an entry,i should have an idea which is not "merepek-merapu-meraban" yang bila orang baca..euwwww meluat seh nak baca entry kat blog dia.
Asyik-asyik update entry up diri sendiri,cerita pasal something yang...well something yang people tak suka baca.
Tak pun asyik-asyik talk about your boy - me not because i am free from that..ehem
I only update when i have something yang cool untuk buat orang baca..even no one will read !

************************************************************************
Nah,the introduction xdak kena mengena dengan tajuk entry pon..it just nak bagitahu yang aku malas giler nak update blog *fuh fuh tiup sawang*
Okay,let's talk about what the main reason aku buat entry nie..
This 'HLOVATE' if you are the one who loves to read novel especially novel melayu,i bet you know her/him <-------- put that because dun know whether he/she girl or boy.
Dia sangat misteri sehinggakan menjadi tanda tanya dalam kalangan pembaca dan novelis yang lain sebab memang takdak sorang pon yang kenal/tahu siapa Hlovate nie.
Kalau baca novel dia,aku bajet dia doktor atau engineer sebab most the main character dalam novel dia semua bekerja/belajar dalam bidang tersebut dan belajar kat luar negara.
Dia terkenal sebab karya-karya dia memang superb tahap yang boleh bagi kita berubah ke arah yang lebih baik selain dari kata-kata dia yang amatlah buat aku rasa dia nie "wow !!! brilliant otak dia nie ".
Tak percaya,try baca karya dia seperti Versus , Rooftop Rant , 5 tahun 5 bulan dan yang paling aku suka.. aA + bB dan Tunas.Ada jugaklah karya dia yang lain tapi aku suggest yang nie..hehe motif ?
Dia ada blog dan page fb tapi sekarang dia aktif kat Fb la..senang cerita,taip je nama dia kat google konfem jumpa blog,page dia..but who-is-he still remain mystery.
Yang best bila tengok geng-geng novelis duk main tuduh sesama sendiri dia nie hlovate,dia tu hlovate sebab kadang-kadang ayat mereka seperti ayat yang Hlovate selalu aplikasikan dalam novel dia.
Ayat dia memang sempoi,senang faham walaupon sometimes english dia agak high sikit...and guess what ? one of my friend,kakak dia study kat oversea and she tell me that hlovate nie femes kat sana dan banyak karya-karya dia dalam bahasa inggeris kat perpustakaan negara mana aku lupa..it was 2009 story so maafkan sebab otak aku tak mampu simpan input yang banyak ^^ .

Kalau tengok kat page dia..dia rajin upload quote dia sendiri dan semua quote dia tu sangat best..sampai terfikir dia nie jelmaan eistein or shakespear ? Dia pandai bermain-main dengan ayat dalam nak menyampaikan dakwah dia secara lisan..it nice to read something yang berkaitan dengan agama walaupon dalam novel macam nie..nak tengok quote dia ? nah , tengok dan renungkan....


oh yang nie kan,dia cakap pemandangan dari belakang rumah dia yang dulu..agak kat oversea ke kat Malaysia ?


source : @hlovate FB

Aku kenal "dia" pon sejak rajin lepak kat JS publication pada tahun 2009 dan jatuh cinta dengan novel keluaran syarikat nie..semua jenis berunsur agama tetapi masih diselitkan dengan kisah-kisah cinta,kehidupan dan masyarakat..
Hlovate masih menjadi soal tanda tanya bagi mereka yang ingin mengenali dia..Hlovate why you sorokkan diri you ? why , why ? okay...faham.maybe awak nak elakkan dari riak dan bangga diri bila awak berdepan secara face-to-face dengan peminat awak dan mereka memuji awak terlalu-lalu.

P/S : Hlovate will remains mystery untill the end of this world if she dont want to publish herself in front of us and...there's no clue even a little pon about her T.T . to Hlovate..i really tak kesah sangat you hidekan diri you tapi please bawa keluar novel baru..can huh ? wee ~~

TIPS : Elak Dari Kena Marah dengan Mak/Ayah

Assalamualaikum.....
Hari nie tiba-tiba dapat idea untuk buat entry tips elak dari kena marah dengan mak ayah sebab aku memang pakar dalam bab-bab cenggitu.hewhew
Siapa yang selalu kena marah atau potpetpotpet dengan mak ayah dia,bolehlah praktiks ye? :P

here are the tips .enjoy peeps after read this :)

Situasi 1: Bagi pecah Pinggan mangkuk mak
Cara-cara mengelak dari kena marah : kutip cepat-cepat serpihan pinggan yang pecah pastu buang kat tempat yang orang lain takkan jumpa.Tapi,if korang dapat mak macam mak aku yang kira / ingat berapa mangkuk pinggan yang dia ada,jenis corak semua dia hafal..kalau dia tanya , " kenapa pinggan mama yang corak bunga ros tinggal banyak nie je ? " korang jawab " tak tahu jugak sebab basuh semalam memang ada banyak tu je...kalau hilang tu,mesti mama bagi apa-apa kat jiran sebelah guna pinggan tu " . then,sure dia percaya dan tak tanya dah pastu.korang ? selamat..hehe

ma,janganlah marah orang.orang tak sengaja.sobs.sobs *tarik hingus*

Situasi 2: Bawa kereta ayah ke pekan then tiba-tiba time nak masuk parking,sipi-sipi kereta  kena tiang dan bercalar
Cara-cara mengelak dari kena marah :  bila balik rumah parking kereta semua siap,korang masuk rumah macam biasa dengan buat riak muka yang seselamba yang mungkin korang boleh buat.senang cerita buat muka macam biasa lah.then,apabila ayah korang nak keluar naik kereta..suddenly dia terperasan ada calar kat kereta dia.pastu dia akan panggil korang dengan suara yang kuat dan tanya " alia,kenapa kereta abah ada kesan calar nie ? " korang nak jawab apa?ha,jawab macam nie , "eh,calar?kat mana?tak tahu pon.tadi aya bawa macam biasa je.takda langgar something or dilanggar pon.nie kesan calar nie bukan yang lama ke ? " abah "aish,abah tahulah kereta abah macam mana.nie mesti hang yang buat" korang "serius aya tak taw.ala,calar sikit je pon.orang tak perasan aih..abah pon kalau sekali pandang kereta tu,mesti tak nampak calar tu " then abah pon "hmm..betul jugak." selepas itu,abah pon naik kereta macam biasa tanpa korang kena maki kaw-kaw.


Situasi 3 : Ayah pesan angkat kasut sukan dia dekat tempat jemur tapi korang terlupa.kebetulan pulak hujan lebat  *ayah pergi dating dengan mak-korang je ada dekat rumah*
Cara-cara mengelak dari kena marah :  diorang baru balik dari dating..tiba-tiba "alia,kasut abah angkat dak?abah pesan suruh angkat tadi sebelum nak keluar." korang "hah,bila abah pesan?tak dengar pon? ayah "hmm,dah kata dah.memang tak angkat punya..rosaklah kasut abah tu" korang " ala,relakslah.abah bukan nak guna urgent pon..tak rosak haih.sekali-sekala kena hujan,dia pon nak mandi jugak.haha *gelak cover*" ayah "angkat kasut tu,pastu esok jemur lain dan jangan lupa angkat pulak esok tu " korang ? fuhhh....selamat lagi.alhamdulillah :D

  senyum xboleh blah betul gambar nie.HAHA

p/s : Apa yang aku kasi,itulah yang aku buat time aku buat salah..oh,mama abah ampunkan anak mu ini sebab dia memang banyak alasan kalau dia buat salah (^.^) *wink-wink*

#2 Love Quote


Assalamualaikum....


Cinta kalau bahasanya hati, itu cinta hakiki.kasih jika dasarnya Rabbi,itu kasih sejati.sayang jika akarnya Ilahi, itu sayang abadi.

Cinta adalah sesuatu yang boleh memimpin seseorang menuju ke jalan Allah, yang boleh mengajak seseorang itu mencintai Allah dan Rasul..yang boleh bagi dorongan apabila seseorang itu mengalami kegagalan dan kesusahan! (source : Twitter )


credit to : Cik Dil
                                              
a/n cinta tak semestinya akan memiliki, sayang pula akan cenderung untuk melindungi (^_^)V

Mama,Selamat Hari Ibu =)

Assalamualaikum...

In this entry,i just wanna wish SELAMAT HARI IBU kepada semua ibu yang berada di luar sana.To my Mama,I love You.Thanks for being a wonderful Mama for yo,anis,aya,amsyar and ariesya also a superbly wife for our's Abah.


There,a poem i made by myself just only for you.even the bahasa tungang terbalik..i doesnt really care as long as i can expressed how i feel to have you in my life.

Mama,without you i never know what world is it,
without you i never know how to pronounced "mama,mama,mama,abah,abah,abah" when i was a little baby,
without you i will not see the world if not the mama wo bore me
Mama,I ask you by my side when are me sad,happy and frusfrated
I promise you i will stay by your side till the end of my life
and I hope i could give you and abah the best as I want to give the best-est for you
Mama cooking is the best I ever had
That's why my friend always jealous towards me and they said "Alia untunglah dapat mak yang pandai masak".and that's make me proud to have you in my life.tehee~~
My friends always said "mak alia cantik,nampak muda macam kakak dia je kalau jalan sekali.ayah alia hensem,nampak muda even dah dekat 50 umur dia"
and me reply to 'em "ohhh my..jangan jeles.it's my luck to have both of them in my life and you should too"
Thanks Mama for present in my life (:
as the world keep grow older day by day,you are still number one for me (^.^)
Mama please stay by my side because i need you in every way.you are my number one supporter and my number one person who always get my first class attention.
Again,THANK YOU for present in my life as you are my "NUR"




P/S : Hari Ibu dorang kata tak boleh sambut TAPI kalau sambut dengan niat nak menghargai mak sendiri,takpe.Asalkan jangan terpesong dari niat dan agama je :)

I've Grown Up Already

hee~~Assalamualaikum :)
dah lama kot aku tak hupdate blog.dah tumbuh sawang dah blog aku nie.
malas punya pasal,aku lupakan "si dia" buat sebentar.maaf awak (^.^)
entry kali nie aku nak cerita pasal aku je and it's all about me :DD

Hari nie hari Selasa bersamaan dengan 8 Mei 2012 and it's means that i have turn into 18 years old already.still muda lagikan?hihi.Tak sangka dah lapanbelastahun aku hidup dekat dunia ini...menikmati segala anugerah hidup yang dikurniakanNYA ,alhamdulillah!Praise belong to him :)
oh ye,memandangkan ini entry adalah pasal hari lahir aku..so apa kata kita menyanyi lagu happy birthday sikit

okay,intro..dushhhhhhh *music
Happy Birthday to you~~treng teng teng~~Happy Birthday to you~~treng teng teng~~Happy Birthday to Aalia~~Happy Birthday to you~~

nah ambik kek ini.aku buat khas untuk hang sebab hang peminat setia aku. *kata si sponge kuning Spongebob kepada aku.tiba-tiba..ketepek oh mak.aku hanya berangan di siang hari :( #SadLife

hmm..bila usia semakin meningkat maka pemikiran perlu seiring dengan penambahan usia.bagi aku,even bertambah banyak mana pon umur aku,aku still remain unchanged.aku still berperangai kebudak-budakan,selalu melewatkan solat dan selalu ingat yang waktu itu akan menunggu aku.oh,maafkan aku wahai Ya Allah!!

Apa resolution bila umur dah semakin dewasa?

1.aku nak kejar semua yang aku impikan dan apa yang telah aku lepaskan.
2.menjadi hambaNya yang taat dan anak yang membanggakan mama dengan abah.
3.semoga apa yang aku harapkan,insyaallah dimakbulkanNya.amin
4.ketepikan soal cinta buat masa sekarang.just setakat nak suka-suka bolehlah kot.hee~
5.perlu lebih menjadi kegadisan sebab aku agak ketidak-ayu-an 
6.perlu rajin menaip entry.at least seminggu sekali pon dah cukup
7.kurangkan membaca novel dan tumpukan perhatian pada study. WAJIB
8.bila memandu,jangan terlalu laju sangat wahai alia.cukup setakat 100km/h..haha
9.aku nak high-in into fashion.can huh?
10.oh,aku nak merajinkan diri ke dapur sebab sebelum ini aku selalu memalaskan diri ke dapur.*apa sengih-sengih?lu perli gua ke?


 di sini aku ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang wish birthday aku wether dekat facebook,twitter,message or melalui mulut,terima kasih banyak-banyak sebab ingat birthday aku.aku ingatkan no one will not remember my birthday.haha,bajet sedih.kalau kat facebook tu tak kesah sangat sebab ada reminderkan tapi yang wish all the way through phone and pakai mulut nie,korang buat aku dihargai T_T



btw,thanks untuk adik ini sebab wish birthday tittew.terima kasih ainaa :)

p/s : gua ada buat segmen sempena birthday gua tapi terpaksa dibatalkan sebab penyertaan kurang dari 20  orang.ish,asal korang tak join kita punya segmen?tittew sedih tahu tak?k fineeeeeeee,merajuk ah gini.nanti korang buat segmen aku xnak join (V_V)'

#1 Love's Quote

Assalamualaikum dan Hai...

*Apa yang disatukan oleh Tuhan,tidak sepatutnya dipisahkan oleh Manusia =)

Picture,credit to : diarihati.com

a/n : walau sekuat mana pon manusia cuba melawan takdir Tuhan,mereka takkan mampu     mengubahnya !

#3 Wordless Wednesday

salam,hai you olls..


hati mahu kawen tapi otak cakap "rileks dulu,ngaji bagi habis"



tapi kalau aku nak kawen,ade ke yang nak kawen ngn aku sebab ....


HAHA,aku takut bila kawen nanti suami aku akan ingat "dia kawen dengan perempuan ke lelaki".confuse (-.-)' .percayalah,aku nie berjiwa brutal.luar je pakai ayu tetapi bla bla bla.sometimes muka boleh menipu orang tetapi hati tidak =)

SEGMEN : Comelnya Doodle



NAMA : AALIA SHAHIRA
WARNA : PURPLE/LAVENDER



mangsa tag aku adalah seperti berikut :http://moshimoshicikaru.blogspot.com/
                                                          :http://nurinassyahira.blogspot.com/


p/s: The owner say "Apit mencari hanya 50 blogger terpantas sahaja'' okay.So korang kena super laju macam biasa lah. hihihi.GOOD LUCK semua. 

the end of MAC

Assalamualaikum =)

bulan tiga bakal berlalu dan digantikan dengan kehadiran bulan empat.sedar tak sedar,masa begitu cepat meninggalkan kita.for me,macam-macam telah berlaku sepanjang 3 bulan tahun 2012.there are a lot of thing happens to me then it will be blown away like that.what you have done for this three month?gain weight?increase your dosa/pahala?realise your mistake?well,it's your choice dude :)

this 3 month for me bring a lot of  seasoning whether it's sweet,bitter or sour.i've been waiting for my SPM result,PLKN then i've got my result.well,my result is good even i have expect more than that but it is not my power to determine how many A's i will get.it's HIM power.i'm just redha and accept the result as it is.i'm just a bit sad because i've made mama and abah dissappointed on me.they just like me,expect more than i got.frankling speaking,i play a lot last year so i dont have right to be down -.-'.i'm deeply sorry to mama and abah :(.next time if i got offer to persue study anywhere,i promise that i'll never play around and just fighting for my future that i could get during the SPM.i will concentrate for my study and i do it because i want give the best for mama and abah.i'm trying to that (^_^).just pray for me !


Now,aku dekat Sarawak nun jauh meninggalkan family yang berada di Kedah.aku datang sini untuk melawat kakak aku yang sedang study di UNIMAS plus berjalan-jalan menenangkan fikiran yang tengah berserabut.aku akan berada di sini selama 3 minggu then pergi KL duatigahari.i miss mama,abah,amsyar,yo and yang paling penting i miss my sayang T.T.penghujung bulan tiga aku dihabiskan di negeri bumi kenyalang ini tanpa family di sisi.only my sis is here.okay,gembira la jugak walaupon hanya di seorang.hee..kalau kakak aku baca,sure dia marah sebab gara-gara aku dia tak boleh balik.haha.serve you anis :p



here is my sayang.actually she is my younger sibling and we used to call her sayang because we all love her.she is Ariesya Nur Dania who's love to talk,laugh and cry =) isn't she cute??hee~~


everybody,i just hope you live your life well.apreciate what you have got in your life because not everybody lucky in their journey.most importanly is do not forget HIM yang berkuasa atas segala-galanya.if you get a hard time in your life,pray for HIM and  InsyaAllah He will listen to you.orang cakap sekarang dunia berada pada penghujungnya.nak percaya atau tak,it's up to you.i just can say,from now on we must change our attitude from a bad side to the good side.dia macam pepatah melayu la "buang yang keruh,ambil yang jernih":).banyak-banyak berisghtifar then tengok sekeliling yang macam-macam telah berlaku.if we want to get lucky into heaven,we must do all the things that He said.this peringatan is for us and for everyone.i'm not perfect but i'm try to be a perfect servant for Him.

btw,aku masuk kelas kakak aku then they invite Dato' Rahim Razali to give a speech about his journey as anak seni.you know wut,he is so clever during his back life and now also.he has degree in account then dapat scholarship sambung study kat Aussie beb!!aku time nie macam "wowwwwwww".kagum*.there's a pict that we dan taken

 tak berapa clear la sebab jurukamera tak bertauliah :P.waktu nie dia tengah bercerita pasal life dia dekat aussie dan mcm mana dia jatuh cinta dengan bidang seni.oh,i just adore him right now :D

lepas habis tu,kami tangkap gambar depan fakulti.nie semua kawan kakak aku.aku je palng muda.*tetiba bangga .haha

p/s : dekat sini aku selalu lapar sebab susah nak cari makanan yang sedap-sedap.my sis suggest me to eat bakso and maggi only.wut the $#!*.LOL.SELAMAT TINGGAL MAC.SELAMAT DATANG APRIL.shh,jangan sambut April Fool ye kawan-kawan?take care :)

counting..3 Days To Go!!

hai,salam 1 Malaysia semua =)

well macam semua orang tahu yang keputusan SPM 2011 akan keluar pada 21 Mac 2012 bersamaan ngn hari rabu.so aku sebagai mangsa telah merasakan debaran yang amat dasyat yang kalau boleh jantung tu explode,aku rasa dah lama dah dia pecah.kebabooommmmmmm!!!

memang la sebelum-sebelum nie aku duk kalut awat la result keluar lambat sangat.aku bukan apa,jemu weh cuti panjang-panjang nie sampai aku dah lupa macam mana rupa sekolah aku tu.gamaknya aku p hari rabu nanti mesti aku agak keperakan ala-ala orang jakun first time masuk KLCC tengok suasana sekolah.huhu.like everyone yang duk menunggu slip keputusan,haruslah semua nak yang cemerlang,baik-baik sahaja.takmau ada yang gagal.aku pon begitu jugak mengharapkan keputusan yang mampu membuat mama ngn abah aku hepi sehepi-hepinya.selain tu,cita-cita yang di idamkan sedari kecil akan tercapai atas keputusan SPM nanti.aku hanya berserah kepadaNya dan berdoa agar kejayaan akan mengiringi aku,InsyaALLAH.

feeling berdebar-debar,tak senang duduk,shaking dan trembling dirasai setiap masa.keeps thinking how my result will it be and can i able to make my parents happy on my result? always distracting my mind.i think it is normal to have that feeling because when you need to face s'thing that will lead you to your future,you gonna to think about it everytime.aku sampai mimpi dua kali pasal result aku dan tu membuatkan aku takut untuk menghadapinya.kenapa perlu aku bermimpi hal-hal begitu?huh,mungkin sebab terlampau memikirkannya.bila aku rasa tak mampu nak menghadapinya seorang diri,aku akan berdoa kepada DIA "Ya Allah,sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui,aku mohon kepadaMu berikanlah aku kejayaan agar dengan ini aku mampu membuat mama ngn abah gembira,bahagia dan bangga atas kejayaanku ini.aku mohon,izinkan aku memberi kebahagiaan dan kegembiraan kepada mereka kerana begiku,kegembiraan mereka adalah kegembiraanku.Engkau Maha Berkuasa dan Maha Pemurah,makbulkanlah doakan ini kerana sesungguhnya hanya kepadaMu aku bermohon dan berdoa."amin.

berdoa dan mengadulah kepadaNya jika engkau berada di dalam kesulitan kerana sesungguhnya DIA Maha Mendengar lagi Maha Pemurah =)

menanti detik hari Rabu itu amat menyesakkan dada dan dalam masa yang sama tak sabar-sabar nak bertemu ngn kawan yang dah 4 bulan tak jumpa.rindu itu harus apabila tak jumpa kawan-kawan yang sama geng ngan kita walaupon sering berinteraksi bersama di facebook dan twitter tapi tak sama apabila bertemu secara face-to-face.


nielah wajah dak-dak kelas aku yang separuh daripadanya adalah calon straight A .kelas aku nie kira selalu mendominasi kedudukan terataslah dalam terbaik tingkatan and thats make us always proud.aha :D it always have been a big time and i miss 'em so much.aku harap,hampa semua mendapat keputusan yang hampa idam-idamkan dan make our cluster school always on top in the state.

all in all ( ini gaya kesimpulan dalam esay) haha,aku harap korang doakan kejayaan aku pada hari rabu nanti dan mampu mendapat keputusan yang membanggakan mama ngn abah.aku mahukan keputusan yang melayakkan aku untuk mencapai cita-cita aku.semoga ALLAH dengar doa aku dan make it as a reality.InsyaALLAH,after doa dan usaha,hanya tawakal yang mampu aku harapkan.

p/s : it is not cool when after result keluar,you gonna have to go to PLKN and i am the one yang choosen.huhu.all the best guys .oh btw,aku tak kesah muka hitam pon after keluar dari PLKN nanti.kihkih :)

kredit to : kakilike/facebook