TIPS : KEMBALI KE SEKOLAH

memandangkan musim cuti sekolah sudah sampai ke penghujungnya,maka ini bermakna musim kembali ke sekolah sudah bermula.apabila hari sekolah sudah mahu bermula,budak sekolah pon mulalah melakukan pelbagai persiapan.beli beg sekolah baru la,kasut sekolah baru la,baju baru la dan pokoknya yang berkaitan dengan sekolah semua baru la.hehe

so,here aku nak share beberapa tips BACK TO SCHOOL.budak-budak yang nak sekolah tu wajib la bacanyer sebab hukum membacanya adalah harus *karut,karut.jangan percaya.tips nie aku buat berdasarkan aper yang aku test kat diri aku sepanjang aku jadi budak sekolah nie.

first malam sebelum sekolah tu,aper kata korang ambil pen dah tulis lah aper-aper pon.reason?sebab bila dah lama tak menulis,tangan anda akan menjadi kaku dan keras semasa proses sentuhan antara pen dan tangan di atas kertas.hari pertama kat sekolah,tulisan aku selalu tak lawa dan agak kekok jugak la untuk menulis.thats why aku akan menulis malam sebelum persekolahan.

second bagi yang berada dalam tingkatan yang akan exam besar seperti PMR dan SPM,korang wajib study subject2 yang korang rasa payah untuk score sebelum persekolahan bermula.ini akan memudahkan korang memahami topik2 di dalam subject tersebut sebelum diajar oleh guru.besides,cikgu korang mesti dah pesan suruh baca novel siap-siap sebelum cuti sekolah hari tu kan?

third cari siap-siap barang penting untuk ke sekolah seperti stoking,kasut (walaupon kasut baru,harus sapu kapur siap-siap.elak dari cepat buruk), baju dan aper-aper yang korang rasa penting.pastikan baju sekolah di iron terlebih dahulu agar perkara yang tidak diingini berlaku seperti terlewat bangun pada hari pertama persekolahan.ini boleh mengelakkan anda menjadi kelam kabut buzzzzzzzz

fourth buku teks perlu dibalut siap-siap supaya tak kena denda pada hari first sekolah.tak tahulah sekolah korang buat macam tu ke dak tapi sekolah aku memang akan buat spotcheck untuk check buku teks.korang mesti tak mahukan hari first sekolah,dah kena denda?

five,pastikan korang ingat yang korang akan melangkah ke tingkatan berapa sebab hal ini pernah berlaku dekat kawan aku.boleh dia lupa yang dia tingkatan berapa.sepatutnya dia perlu pergi ke bangunan berhadapan dengan pejabat (kelas khas untuk tingkatan 5) tapi dia boleh pergi ke kelas dekat bilik guru tu.haha,kami aper lagi.gelaklah bila taw cerita sebenar.kesian,awal-awal dah kena gelak =.='

sixth bila dah lama tak sekolah,mesti ader yang akan lupa rupa cikgukan?ha,jangan nak tipu.korang mesti pernah alaminya sebab aku pon pernah.hehehe maklumlah,aku agak cepat lupa ingatan untuk mengingati rupa orang nie.tu pasallah,setakat jumpa kau duatiga kali takdernya aku nak ingat kau haha.ingat lagi,waktu tu aku form 3 then selisih dengan seorang cikgu nie.aku cakap la "assalamualaikum cikgu" dia balas "waalaikumussalam.alia,kamu nak pergi ke mana?" aku "hmm,nak p bilik guru sat cari cikgu fauziah" dia "fauziah aper?'' "fauziah ali,cikgu".pastu,bila aku cakap jer macam tu,dia tengok aku dengan riak pelik.aku pon tanya lah balik "awat?" taw dia cakap aper? "sayalah fauziah ali tu.kamu kenapa alia?dah tak ingat rupa saya ker?" aku "errr,ha cikgu ka?ish,saya ingat la.saja ja nak test cikgu.haha" - ayat cover dari seorang pelakon yang tak pemes.aku rasakan,cikgu2 mesti akan ingat aku sebab aku agak femes la jugak dekat sekolah dulu.hehe

conclusion- rasanya keenam-enam tips tu berguna kot untuk korang yang akan kembali ke sekolah nie.harap,aper yang sesuai kat atas tu,ambik dan guna pakai lah =)


Take it note : sila jangan pandang enteng pada tips nombor 5.serius,sometimes kita tak boleh predict wut will happens.

p/s:everyone,selamat kembali ker sekolah kepada sesiap yang akan bersekolah esok dan lusa.jangan tido lewat-lewat dah nah? ^_^

2 comments:

Hanif said...

wah!!! panjang lebar ni..
Dah suruh anak baca tadi..kekekek
Thanks

aalia shahira said...

wekam =) btw,terima kasih la suruh anak baca tips yg bernas nie.ekeke.