TIPS : Elak Dari Kena Marah dengan Mak/Ayah

Assalamualaikum.....
Hari nie tiba-tiba dapat idea untuk buat entry tips elak dari kena marah dengan mak ayah sebab aku memang pakar dalam bab-bab cenggitu.hewhew
Siapa yang selalu kena marah atau potpetpotpet dengan mak ayah dia,bolehlah praktiks ye? :P

here are the tips .enjoy peeps after read this :)

Situasi 1: Bagi pecah Pinggan mangkuk mak
Cara-cara mengelak dari kena marah : kutip cepat-cepat serpihan pinggan yang pecah pastu buang kat tempat yang orang lain takkan jumpa.Tapi,if korang dapat mak macam mak aku yang kira / ingat berapa mangkuk pinggan yang dia ada,jenis corak semua dia hafal..kalau dia tanya , " kenapa pinggan mama yang corak bunga ros tinggal banyak nie je ? " korang jawab " tak tahu jugak sebab basuh semalam memang ada banyak tu je...kalau hilang tu,mesti mama bagi apa-apa kat jiran sebelah guna pinggan tu " . then,sure dia percaya dan tak tanya dah pastu.korang ? selamat..hehe

ma,janganlah marah orang.orang tak sengaja.sobs.sobs *tarik hingus*

Situasi 2: Bawa kereta ayah ke pekan then tiba-tiba time nak masuk parking,sipi-sipi kereta  kena tiang dan bercalar
Cara-cara mengelak dari kena marah :  bila balik rumah parking kereta semua siap,korang masuk rumah macam biasa dengan buat riak muka yang seselamba yang mungkin korang boleh buat.senang cerita buat muka macam biasa lah.then,apabila ayah korang nak keluar naik kereta..suddenly dia terperasan ada calar kat kereta dia.pastu dia akan panggil korang dengan suara yang kuat dan tanya " alia,kenapa kereta abah ada kesan calar nie ? " korang nak jawab apa?ha,jawab macam nie , "eh,calar?kat mana?tak tahu pon.tadi aya bawa macam biasa je.takda langgar something or dilanggar pon.nie kesan calar nie bukan yang lama ke ? " abah "aish,abah tahulah kereta abah macam mana.nie mesti hang yang buat" korang "serius aya tak taw.ala,calar sikit je pon.orang tak perasan aih..abah pon kalau sekali pandang kereta tu,mesti tak nampak calar tu " then abah pon "hmm..betul jugak." selepas itu,abah pon naik kereta macam biasa tanpa korang kena maki kaw-kaw.


Situasi 3 : Ayah pesan angkat kasut sukan dia dekat tempat jemur tapi korang terlupa.kebetulan pulak hujan lebat  *ayah pergi dating dengan mak-korang je ada dekat rumah*
Cara-cara mengelak dari kena marah :  diorang baru balik dari dating..tiba-tiba "alia,kasut abah angkat dak?abah pesan suruh angkat tadi sebelum nak keluar." korang "hah,bila abah pesan?tak dengar pon? ayah "hmm,dah kata dah.memang tak angkat punya..rosaklah kasut abah tu" korang " ala,relakslah.abah bukan nak guna urgent pon..tak rosak haih.sekali-sekala kena hujan,dia pon nak mandi jugak.haha *gelak cover*" ayah "angkat kasut tu,pastu esok jemur lain dan jangan lupa angkat pulak esok tu " korang ? fuhhh....selamat lagi.alhamdulillah :D

  senyum xboleh blah betul gambar nie.HAHA

p/s : Apa yang aku kasi,itulah yang aku buat time aku buat salah..oh,mama abah ampunkan anak mu ini sebab dia memang banyak alasan kalau dia buat salah (^.^) *wink-wink*

13 comments:

Selendang Merah said...

hahaha..esok sm try kalau kena marah sm cari aaliaa..yew..pergh..nama panjang sm bg..kih2

StuntWomanWho :) said...

hahah . rasanya alasan tu boleh pakai lah kalau ayah tengah blur :)

✿Lady Ainaa✿ said...

hahaha..tindakkan yg nakal... XD... tp kelakar kalau nk difikirkan balik sbb ena pun byk kali buat camtu... hukhuk

myself said...

haha..hapuskan bahan bukti tue yg tak tahan tue..masa kecik2 dulu selalu jugak la wat cam tue...takut kena mara punya pasal..hehe tapi la ni dah besa tak buat lg dah cam tue..insaf..kalau da wat salah ja..admit and says sorry..

fazzlim said...

hehehe..hapuskan bahan buti ye..hahahah...
kalu dulu fazz buat salah mesti minta maaf ^.^

ejulz said...

hahaha.. tips menarik..

Nur Aischa said...

haha wahh alasan yg berkesan :D

Hanif said...

ni anak kesayangan abah ni..hehehehe.

tirahzairi said...

bagus2.....hehehe

Nelly The Strange said...

nice tips . bole cuba ni ! hahaha

Lizzie Yasmin said...

Dah namanya menipu tue. T_T

Liza Razak said...

kena cuba ni..hehe

Aalia Shahira said...

LY : kalau rasa tipu..xpayah try eik

LR : hehe..cuba jangan xcuba :p