Baru je tahu

Salam alaikum semua ...
Aku nak ucapkan ,
Selamat cuti sekolah kepada budak-budak sekolah dan selamat bercuti kepada sesiapa yang bercuti .
Hai , cuti nie korang pergi mana ?
Legoland ? Universal Studio ? Icity ? or pergi buat Umrah ? or pergi kenduri kahwin yang banyak tu ?
Alhamdulillah buat anda yang telah pergi buat umrah tu . aku lambat lagi kot .
Insyaallah , kalau ada rezeki , sapa tak mau pergi weh ?
cer gitaw aku ... nak usha juga sapa yang xnak pergi tanah haram tu .
Sebenarnya aku just nak share some story about my self .
Ye r , pasal diri aku la . takkan pasal diri hang lak . dah nama pon blog aku , tak meroyan lagi den nak gi taip cerita orang kalau tak dak sebabnyek . hang sapa nak kacau aku ?
erkk.. just joking . nama pon melawak , tak yah la nak ambik serius sangat . kang tengah baca sambil makan laksa kang , tercekik tulang tersembur kuah depan makwe free je kena tinggal (^-^)v
Itu , gua tak tanggung beb . orang putih kata chill orang melayu kata hok aloh , wakpo mu nak serabut nate beruk fikir hok tu .errr ye ke ?

...............................................................................................................................

untuk pengetahuan semua , aku adalah seorang kidal . Kidal ye kawan-kawan .

  
Kidal tu macam semua yang dia buat , dia guna tangan kiri . Dari menulis , memegang barang , membasuh tut dan memakan menggunakan sudu , guna tangan kiri .
Ada satu hari tu , aku makan nasi lemak dalam kelas . makan pakai sudu dan suap guna tangan kiri - errr , ini sangat tidak elok ye tuan-tuan , puan-puan sekalian alam .
Then tengah sedap-sedap melantak dua ketul nasi lemak , tiba - tiba ada orang menjeri dari luar kelas . Aku yang tengah makan nie , terkejut beruk - asal suka sangat sebut beruk sebagai contoh ? takpa , biar aku tukar jadi terkejut Barbie . baru comel sikit . eheh Habis tersembur nasi weh tapi masih dalam keadaan terkawal . sikit je tersembur tu . hiperbola je yang lebih .
dan yang menjerit tu adalah seorang cikgu . Cikgu sejarah . Zainab nama dia .

                Cikgu Zainab : Aalia , kamu makan dengan syaitan 
                      Aku          : mana , mana syaitan cikgu *dengan nada terpinga-pinga
                Cikgu Zainab : tu ... yang kamu makan guna tangan kiri tu . makan dengan 
                                          syaitan la tu .
                      Aku          :  hah ? ye ke cikgu . saya tak tahu pon . 
                Cikgu Zainab : sekarang dah tahu kan . cepat , tukar sudu tu dengan 
                                          tangan kanan . lepas nie biasakan sikit tangan tu pegang
                                          sudu guna tangan kanan .
                      Aku           : *diam sambil perlahan-lahan tukar sudu ke tangan kanan* 
                                           suap nasi berterabur  jatuh ke baju . malu (u_u)'

sebab budak nie comel , saja-saja je tempek gambar dia sebagai contoh .
dan sebab baby-ing comel nie pegang sudu comel tangan kiri !

Semenjak kejadian malang itu , aku berusaha pegang sudu pakai tangan kanan . Hari - hari makan kat rumah , kedai pakai sudu guna tangan kanan untuk menyuapkan makanan . It's kinda weird weh .. janggal , terketar-ketar macam pesakit parkinson dan seumpama dengannya la . Tapi , kalau nak seribu daya , tak nak seribu dalih atau kalau nak best lagi Practice Make Perfect my dear . ecewah .Serius sebelum nie tak pernah orang tegur aku pon cakap yang makan dengan sudu guna tangan kiri tak baik . Cikgu Zainablah satu-satunya manusia yang tegur aku  . Terima kasih cikgu . Saya akan kenang nasihat cikgu sehingga saya menutup mata , Insyaallah .
Kalau makan dengan tangan , ofkos aku suap pakai tangan kanan . tu , okay pulak . tak janggal . maybe sebab dah biasa kot . Okay whatever pon , dalam islam semua perlu dahulukan yang kanan . makanya , kalau nak buat apa pon , pegang , mula ,langkah pakai sebelah kanan dulu . baru afdal . Buat yang tangan kiri macam aku , tawakal bismillah je la .


Walaupon pelik kalau tengok someone lakukan kerja pakai tangan kiri , it's give them benefit y'know cause they can use both hand to do something at the same time. sebagai contoh , tengah menulis elok-elok tetiba lapar nak makan jajan , kau boleh ambik jajan guna tangan kanan dan suap ke dalam mulut sambil tangan kiri meneruskan aktiviti penulisan . Gitulah kaedahnya . Being left-handed is not crime people. Dont look weird to them  .

 For left-handed people , you are awesome-ness person because not so many people used left hand . You are the choosen one :) Be happy and thankful to HIM always 'cause He create you special than others !



better stop right now kalau tidak lagi panjang aku mengarut . 
ohoho btw , aku-lah yang kidal tu . as you know la kan , orang kidal memang comel  .
wakakakak - caption tak menahan . sekali lagi aku yang bukan sesiapa nie , bergurau je . 
selamat bercuti semua !

P/S : I am bored !

12 comments:

luqman zakaria said...

hi geng! jom tubuh group geng kidal..heheh

Aalia Shahira said...

awak kidal jugak ? sip .. kita geng . jom2 :)

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

yg sy tahu , tulisan org tangan kidal , mmg lawa2... dah buat experiment dh time skolah... :)

✿Lady Ainaa✿ said...

ena dua2 tgn ena boleh guna... tapi lemah sikit tgn kiri la.. hehehe...btl tu, ena suka tgok org kidal.. dia cekap buat sesuatu.. pantas je... heheh

Aalia Shahira said...

Nang nor Azimah : saya suka dengan nama awak . cantik ? hehe agaklah .

Lady Ainaa : memang cekap kalau bab nulis nie . laju je .

ANNA MARIANA said...

dalam family anna ada juga yg kidal...abg n anak menakan anna.. =)

saifudin abu izzudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

dhiashahida said...

org kidal ni unik tau....:))
sll je mncuri perhatian..;)

Aalia Shahira said...

anna mariana : selalu kodal mesti ada pasangannya dalam keluarga . like me and my brother

dhiashahida : unik la sangat . tapi curi perhatian tu mmg . kadang2 agak tak suka . hehe

aisya zainal said...

saya pun kidal ^^,

MrMSBCJ said...

hai kakak alia...saya pon kidal jugak...

Aalia Shahira said...

aisya zainal : join the club la . hehe

che : omg , you come here ? cant believe it .