Cara-cara Mengunakan Hak Orang Lain

wowoot,hai there :)


dah lama aku tak menghupdate blog aku.kalau update pon,entry pasal segmen2 yang aku join je..huhu.ini sangat tidak best bro.entry kali nie aku nak tulis pasal cara-cara meminjam hak atau barang kepunyaan orang lain.


cuma motif dia di sini,KENAPA AKU BUAT ENTRY INI??KENAPA?ya,kenapa aku buat entry pasal ini ialah kerana aku tengah bengang dengan dia bla bla bla...bengang tahap petala kelapan yang hanya boleh disejukkan selepas mengambil air wudhuk.normal la kan if kita pinjam barang orang or orang pinjam barang kita tapi kalau dah nama pon meminjam,SILALAH ingat yang barang kau guna tu hak milik orang lain atau kalau nak paham dengan lebih mendalam hak milik orang lain ini bermaksud bukan kepunyaan yang di beli oleh tuan itu sendiri kecuali jika dapat barang itu sebagai hadiah.


just nak bagitahu yang aku ini bangsa yang suka membaca dan bahan bacaan aku itu merangkumi pelbagai aspek seperti eceh,serius nak mampus punya gaya bahasa politik,fesyen,isu semasa,dunia,pelajaran,novel dan etc..okay,berbalik ke topik asal,mood ghairah membaca aku lebih terarah kepada pembacaan novel.kiranya novel itu berada dalam carta teratas pilihan otak kalau kaki melangkah masuk popular,MPH dan kinokuniya.apa yang aku ingin tekankan di sini adalah semua bahan bacaan milik aku akan dijaga dengan elok,berbalut dan rapi tersusun tanpa ada sebarang kesan lipatan mahupon kerenyok di mana-mana helaian.aku sayang sangat nak bagi orang pinjam novel-novel aku nie.nak-nak kalau aku beli dengan harga yamg mahal.tapi kalau kawan-kawan,sepupu-sepupu yang minta pinjam takkan aku tak kasi kot?hmmm nie yang selalu buat aku dalam dilema nie.bila tak kasi pinjam dikatanya kita kedekut la,berkira la ngn kawan/adik beradik la.bukan kedekut,bukan berkira.pahamlah konteks sayang ini.aku tak bagi sebab aku risau kalau ada tangan lain yang menyentuh buku-buku aku ini ia akan rosak.percayalah!!aku tidak kedekut.kalau korang minta benda makan,dengan rela hati aku bagi but kalau yang nie,memang aku perlu berfikir dua tiga kali nak bagi ke dak.perasaan bila novel yang kita tatang ibarat letak buku di atas kepala sambil jalan ala-ala model itu sangat menyakitkan hati bila dia jatuh kat atas lantai tanpa tangan tak sempat menyambut..maksud dia bila novel yang kita jaga dengan penuh kasih sayang,orang lain ambik pinjam dan dia telah merosakkannya dengan keadaan yang penuh tragis..ooh,sadis sungguh ayat ku ini Tsk Tsk.ini bukan rekaan tetapi kenyataan yang korang pelu mengambil iktibar dari sikap aku yang takut kawan dan sepupu bakal menganggap korang kedekut kalau tak bagi pinjam.sangat kecewa sambil guling2 atas lantai dengan harapan novel tersebut akan kembali pada keadaan asal.bukan satu mahupon dua tetapi lima sekali novel aku rosak dek tangan orang.yang lagi dua hilang tanpa jejak sebab orang yang pinjam tu bagi hilang :( dan selepas itu,aku berjanji kepada diri sendiri tidak akan memberi pinjam buku-buku aku kepada orang lain.lantaklah lepas nie nak kata aku kedekut ke berlagak ke apa ke aku dah tak kesah.janji hati dan perasaan aku tak sakit..hati aku tak perlu tunggu untuk putus cinta pon untuk sakit..hewhew :D.aku harap,korang tak berperangai cenggini la kalau dah pinjam barang orang tu.orang pon segan nak bagi pinjam lepas nie.takut kejadian yang sama berulang lagi..kalau rasa tak reti nak jaga elok-elok barang orang tu,jangan gatai nak minta pinjam..sungguhpon aku cakap.

contoh novel aku yang masih dalam good condition walaupon dah berzaman dalam koleksi aku tetapi contoh gambar di atas adalah novel keluaran terbaru hasil carian dekat pak cik google 

damn!!beginilah hasil novel aku setelah aku bagi orang pinjam..see,reason takmau bagi tu memang tepat tapi,ingatkan dia nak jaga elok tu pasal la aku bagi


satu lagi,aku tak baca buku aku dalam keadaan begini kerana keadaan ini akan menyebabkan buku cepat rosak dan helaian dia mudah terkeluar..

untuk menyimpulkan cara-cara meminjam barang orang ialah dengan menjaga barang tersebut dengan penuh kasih sayang tanpa merosakkan dia.ingatlah,kalau kita nak orang jaga barang kita dengan elok,kita pon seharusnya melakukan perkara yang sama terhadap harta orang lain.seperti mana keadaan barang tersebut korang ambil,begitu jugaklah korang perlu kembalikan kepada tuan dia.jangan jadi seperti orang di atas.aku dah bagi pinjam elok2,dia p bagi rosak teruk2.nasiblah aku nie tak berapa nak pandai tunjuk muka sedih ngn marah kat depan orang,kalu dak harus dia makan penyepak aku.huahuahua..ganas cek!!aku just membebel sambil cakap "pasnie memang aku tak bagi hang pinjam dak.serius pon.jangan nak merayu bagai or wut.aku memang takkan bagi dah.hang memang takleh pinjam barang orang " tu jer aku cakap.


p/s : ada orang yang lagi kejam dari aku.tak caye?ikut suka hang la (~.~)

Jom Tambah Follower !


oohh....kepada sesiapa yang nak follower belog dia bertambah,haruslah join segmen yang di buat oleh encik Haris Kaito nie.syarat segmen nie senang jer.no demand-demand okay.just follow blog owner and copy banner yang kat atas tu untuk paste kat entry korang.lagi,nak tag pon boleh tetapi tag mengetag nie tak wajib pon :D hewhewhew.korang yang baca tu,wait-wait aper lagi?bertindak cepat sebelum terlambat walaupon tarikh tutup masih belum ditentukan :)

a/n : have fun ebelione (^_^)

First GiveAway by Onitsukahana



blogger onitsukahana telah mempelawa aku untuk join satu giveaway yang di buat oleh beliau sendiri.aku tengok syarat dia simple jer thats why aku join.lagipon,dia sendiri yang pelawa kan,rasa tak best la pulak kalau tak join nie.hehe..so,syarat giveaway nie mudah jer.korang cuma perlu nyatakan warna yang korang minat supaya senang untuk owner blog nie bagi hadiah nanti.macam yang korang boleh lihat dalam blog aku sekarang nie,mesti korang dah tahukan warna apa yang aku suka?yup,betul!!aku suka warna purple.purple nie nampak menarik,berani dan yang paling penting sekali dia adik beradik lavender.muahaha.apa motif aku cakap nie?


kepada sesiapa yang nak join tu,boleh la join dan klik pada nama onitsukahana dekat atas tu.orang cakap,the more,the merrier :) moh ler join reramai (^_^)


p/s : takder orang nak tag la :(

Pencarian 100 blogger Malaysia untuk portfolio seni AA Graphic


seperti yang dapat korang baca pada tajuk di atas nie, inche ADAM dan cik doktor-to-be dia AZIE akan menjayakan satu portfolio khas seni AA Graphic untuk 100 blogger Malaysia.maka,aku yang pernah komen pada hasil vector si owner nie,teringin la nak join.moga-moga terpilih la hendaknya.amin!!

nie gambar aku untuk di persembahkan,hehe


hantam keromo jer pilih gambo.nie pon gambo kat ats gunung jerai yang berangin kuat sampai buat tudung den nak terbang,haha.so,korang yang berminat,tunggu aper lagi?meh la join sesama.the more,the merrier :)


Nama : AALIA SHAHIRA BINTI MAHAMAD
Tempat Tinggal Sekarang : KEDAH
Join Blog Sejak : FEBRUARI 2011
Link Blog : http://moshi2aya.blogspot.com

#2 WORDLESS WEDNESDAY - Rindu Saat-Saat Itu

dalam lab kimia time semua orang buat soalan trial negeri2 lain

bintang yang tak jadi.farah,syifa,diyana and me ^_^

jamuan kelas selepas tamat paper cina pada 8 nov 2011

perempuan2 1 MALAYSIA 5sc2.kami tak hot tapi kami gempak!!hehe

akan rindu kenangan-kenangan pada zaman persekolahan yang penuh pahit-manis dan kesengalan :)

TIPS : KEMBALI KE SEKOLAH

memandangkan musim cuti sekolah sudah sampai ke penghujungnya,maka ini bermakna musim kembali ke sekolah sudah bermula.apabila hari sekolah sudah mahu bermula,budak sekolah pon mulalah melakukan pelbagai persiapan.beli beg sekolah baru la,kasut sekolah baru la,baju baru la dan pokoknya yang berkaitan dengan sekolah semua baru la.hehe

so,here aku nak share beberapa tips BACK TO SCHOOL.budak-budak yang nak sekolah tu wajib la bacanyer sebab hukum membacanya adalah harus *karut,karut.jangan percaya.tips nie aku buat berdasarkan aper yang aku test kat diri aku sepanjang aku jadi budak sekolah nie.

first malam sebelum sekolah tu,aper kata korang ambil pen dah tulis lah aper-aper pon.reason?sebab bila dah lama tak menulis,tangan anda akan menjadi kaku dan keras semasa proses sentuhan antara pen dan tangan di atas kertas.hari pertama kat sekolah,tulisan aku selalu tak lawa dan agak kekok jugak la untuk menulis.thats why aku akan menulis malam sebelum persekolahan.

second bagi yang berada dalam tingkatan yang akan exam besar seperti PMR dan SPM,korang wajib study subject2 yang korang rasa payah untuk score sebelum persekolahan bermula.ini akan memudahkan korang memahami topik2 di dalam subject tersebut sebelum diajar oleh guru.besides,cikgu korang mesti dah pesan suruh baca novel siap-siap sebelum cuti sekolah hari tu kan?

third cari siap-siap barang penting untuk ke sekolah seperti stoking,kasut (walaupon kasut baru,harus sapu kapur siap-siap.elak dari cepat buruk), baju dan aper-aper yang korang rasa penting.pastikan baju sekolah di iron terlebih dahulu agar perkara yang tidak diingini berlaku seperti terlewat bangun pada hari pertama persekolahan.ini boleh mengelakkan anda menjadi kelam kabut buzzzzzzzz

fourth buku teks perlu dibalut siap-siap supaya tak kena denda pada hari first sekolah.tak tahulah sekolah korang buat macam tu ke dak tapi sekolah aku memang akan buat spotcheck untuk check buku teks.korang mesti tak mahukan hari first sekolah,dah kena denda?

five,pastikan korang ingat yang korang akan melangkah ke tingkatan berapa sebab hal ini pernah berlaku dekat kawan aku.boleh dia lupa yang dia tingkatan berapa.sepatutnya dia perlu pergi ke bangunan berhadapan dengan pejabat (kelas khas untuk tingkatan 5) tapi dia boleh pergi ke kelas dekat bilik guru tu.haha,kami aper lagi.gelaklah bila taw cerita sebenar.kesian,awal-awal dah kena gelak =.='

sixth bila dah lama tak sekolah,mesti ader yang akan lupa rupa cikgukan?ha,jangan nak tipu.korang mesti pernah alaminya sebab aku pon pernah.hehehe maklumlah,aku agak cepat lupa ingatan untuk mengingati rupa orang nie.tu pasallah,setakat jumpa kau duatiga kali takdernya aku nak ingat kau haha.ingat lagi,waktu tu aku form 3 then selisih dengan seorang cikgu nie.aku cakap la "assalamualaikum cikgu" dia balas "waalaikumussalam.alia,kamu nak pergi ke mana?" aku "hmm,nak p bilik guru sat cari cikgu fauziah" dia "fauziah aper?'' "fauziah ali,cikgu".pastu,bila aku cakap jer macam tu,dia tengok aku dengan riak pelik.aku pon tanya lah balik "awat?" taw dia cakap aper? "sayalah fauziah ali tu.kamu kenapa alia?dah tak ingat rupa saya ker?" aku "errr,ha cikgu ka?ish,saya ingat la.saja ja nak test cikgu.haha" - ayat cover dari seorang pelakon yang tak pemes.aku rasakan,cikgu2 mesti akan ingat aku sebab aku agak femes la jugak dekat sekolah dulu.hehe

conclusion- rasanya keenam-enam tips tu berguna kot untuk korang yang akan kembali ke sekolah nie.harap,aper yang sesuai kat atas tu,ambik dan guna pakai lah =)


Take it note : sila jangan pandang enteng pada tips nombor 5.serius,sometimes kita tak boleh predict wut will happens.

p/s:everyone,selamat kembali ker sekolah kepada sesiap yang akan bersekolah esok dan lusa.jangan tido lewat-lewat dah nah? ^_^