TIPS : Elak Dari Kena Marah dengan Mak/Ayah

Assalamualaikum.....
Hari nie tiba-tiba dapat idea untuk buat entry tips elak dari kena marah dengan mak ayah sebab aku memang pakar dalam bab-bab cenggitu.hewhew
Siapa yang selalu kena marah atau potpetpotpet dengan mak ayah dia,bolehlah praktiks ye? :P

here are the tips .enjoy peeps after read this :)

Situasi 1: Bagi pecah Pinggan mangkuk mak
Cara-cara mengelak dari kena marah : kutip cepat-cepat serpihan pinggan yang pecah pastu buang kat tempat yang orang lain takkan jumpa.Tapi,if korang dapat mak macam mak aku yang kira / ingat berapa mangkuk pinggan yang dia ada,jenis corak semua dia hafal..kalau dia tanya , " kenapa pinggan mama yang corak bunga ros tinggal banyak nie je ? " korang jawab " tak tahu jugak sebab basuh semalam memang ada banyak tu je...kalau hilang tu,mesti mama bagi apa-apa kat jiran sebelah guna pinggan tu " . then,sure dia percaya dan tak tanya dah pastu.korang ? selamat..hehe

ma,janganlah marah orang.orang tak sengaja.sobs.sobs *tarik hingus*

Situasi 2: Bawa kereta ayah ke pekan then tiba-tiba time nak masuk parking,sipi-sipi kereta  kena tiang dan bercalar
Cara-cara mengelak dari kena marah :  bila balik rumah parking kereta semua siap,korang masuk rumah macam biasa dengan buat riak muka yang seselamba yang mungkin korang boleh buat.senang cerita buat muka macam biasa lah.then,apabila ayah korang nak keluar naik kereta..suddenly dia terperasan ada calar kat kereta dia.pastu dia akan panggil korang dengan suara yang kuat dan tanya " alia,kenapa kereta abah ada kesan calar nie ? " korang nak jawab apa?ha,jawab macam nie , "eh,calar?kat mana?tak tahu pon.tadi aya bawa macam biasa je.takda langgar something or dilanggar pon.nie kesan calar nie bukan yang lama ke ? " abah "aish,abah tahulah kereta abah macam mana.nie mesti hang yang buat" korang "serius aya tak taw.ala,calar sikit je pon.orang tak perasan aih..abah pon kalau sekali pandang kereta tu,mesti tak nampak calar tu " then abah pon "hmm..betul jugak." selepas itu,abah pon naik kereta macam biasa tanpa korang kena maki kaw-kaw.


Situasi 3 : Ayah pesan angkat kasut sukan dia dekat tempat jemur tapi korang terlupa.kebetulan pulak hujan lebat  *ayah pergi dating dengan mak-korang je ada dekat rumah*
Cara-cara mengelak dari kena marah :  diorang baru balik dari dating..tiba-tiba "alia,kasut abah angkat dak?abah pesan suruh angkat tadi sebelum nak keluar." korang "hah,bila abah pesan?tak dengar pon? ayah "hmm,dah kata dah.memang tak angkat punya..rosaklah kasut abah tu" korang " ala,relakslah.abah bukan nak guna urgent pon..tak rosak haih.sekali-sekala kena hujan,dia pon nak mandi jugak.haha *gelak cover*" ayah "angkat kasut tu,pastu esok jemur lain dan jangan lupa angkat pulak esok tu " korang ? fuhhh....selamat lagi.alhamdulillah :D

  senyum xboleh blah betul gambar nie.HAHA

p/s : Apa yang aku kasi,itulah yang aku buat time aku buat salah..oh,mama abah ampunkan anak mu ini sebab dia memang banyak alasan kalau dia buat salah (^.^) *wink-wink*

#2 Love Quote


Assalamualaikum....


Cinta kalau bahasanya hati, itu cinta hakiki.kasih jika dasarnya Rabbi,itu kasih sejati.sayang jika akarnya Ilahi, itu sayang abadi.

Cinta adalah sesuatu yang boleh memimpin seseorang menuju ke jalan Allah, yang boleh mengajak seseorang itu mencintai Allah dan Rasul..yang boleh bagi dorongan apabila seseorang itu mengalami kegagalan dan kesusahan! (source : Twitter )


credit to : Cik Dil
                                              
a/n cinta tak semestinya akan memiliki, sayang pula akan cenderung untuk melindungi (^_^)V

Mama,Selamat Hari Ibu =)

Assalamualaikum...

In this entry,i just wanna wish SELAMAT HARI IBU kepada semua ibu yang berada di luar sana.To my Mama,I love You.Thanks for being a wonderful Mama for yo,anis,aya,amsyar and ariesya also a superbly wife for our's Abah.


There,a poem i made by myself just only for you.even the bahasa tungang terbalik..i doesnt really care as long as i can expressed how i feel to have you in my life.

Mama,without you i never know what world is it,
without you i never know how to pronounced "mama,mama,mama,abah,abah,abah" when i was a little baby,
without you i will not see the world if not the mama wo bore me
Mama,I ask you by my side when are me sad,happy and frusfrated
I promise you i will stay by your side till the end of my life
and I hope i could give you and abah the best as I want to give the best-est for you
Mama cooking is the best I ever had
That's why my friend always jealous towards me and they said "Alia untunglah dapat mak yang pandai masak".and that's make me proud to have you in my life.tehee~~
My friends always said "mak alia cantik,nampak muda macam kakak dia je kalau jalan sekali.ayah alia hensem,nampak muda even dah dekat 50 umur dia"
and me reply to 'em "ohhh my..jangan jeles.it's my luck to have both of them in my life and you should too"
Thanks Mama for present in my life (:
as the world keep grow older day by day,you are still number one for me (^.^)
Mama please stay by my side because i need you in every way.you are my number one supporter and my number one person who always get my first class attention.
Again,THANK YOU for present in my life as you are my "NUR"




P/S : Hari Ibu dorang kata tak boleh sambut TAPI kalau sambut dengan niat nak menghargai mak sendiri,takpe.Asalkan jangan terpesong dari niat dan agama je :)

I've Grown Up Already

hee~~Assalamualaikum :)
dah lama kot aku tak hupdate blog.dah tumbuh sawang dah blog aku nie.
malas punya pasal,aku lupakan "si dia" buat sebentar.maaf awak (^.^)
entry kali nie aku nak cerita pasal aku je and it's all about me :DD

Hari nie hari Selasa bersamaan dengan 8 Mei 2012 and it's means that i have turn into 18 years old already.still muda lagikan?hihi.Tak sangka dah lapanbelastahun aku hidup dekat dunia ini...menikmati segala anugerah hidup yang dikurniakanNYA ,alhamdulillah!Praise belong to him :)
oh ye,memandangkan ini entry adalah pasal hari lahir aku..so apa kata kita menyanyi lagu happy birthday sikit

okay,intro..dushhhhhhh *music
Happy Birthday to you~~treng teng teng~~Happy Birthday to you~~treng teng teng~~Happy Birthday to Aalia~~Happy Birthday to you~~

nah ambik kek ini.aku buat khas untuk hang sebab hang peminat setia aku. *kata si sponge kuning Spongebob kepada aku.tiba-tiba..ketepek oh mak.aku hanya berangan di siang hari :( #SadLife

hmm..bila usia semakin meningkat maka pemikiran perlu seiring dengan penambahan usia.bagi aku,even bertambah banyak mana pon umur aku,aku still remain unchanged.aku still berperangai kebudak-budakan,selalu melewatkan solat dan selalu ingat yang waktu itu akan menunggu aku.oh,maafkan aku wahai Ya Allah!!

Apa resolution bila umur dah semakin dewasa?

1.aku nak kejar semua yang aku impikan dan apa yang telah aku lepaskan.
2.menjadi hambaNya yang taat dan anak yang membanggakan mama dengan abah.
3.semoga apa yang aku harapkan,insyaallah dimakbulkanNya.amin
4.ketepikan soal cinta buat masa sekarang.just setakat nak suka-suka bolehlah kot.hee~
5.perlu lebih menjadi kegadisan sebab aku agak ketidak-ayu-an 
6.perlu rajin menaip entry.at least seminggu sekali pon dah cukup
7.kurangkan membaca novel dan tumpukan perhatian pada study. WAJIB
8.bila memandu,jangan terlalu laju sangat wahai alia.cukup setakat 100km/h..haha
9.aku nak high-in into fashion.can huh?
10.oh,aku nak merajinkan diri ke dapur sebab sebelum ini aku selalu memalaskan diri ke dapur.*apa sengih-sengih?lu perli gua ke?


 di sini aku ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang wish birthday aku wether dekat facebook,twitter,message or melalui mulut,terima kasih banyak-banyak sebab ingat birthday aku.aku ingatkan no one will not remember my birthday.haha,bajet sedih.kalau kat facebook tu tak kesah sangat sebab ada reminderkan tapi yang wish all the way through phone and pakai mulut nie,korang buat aku dihargai T_T



btw,thanks untuk adik ini sebab wish birthday tittew.terima kasih ainaa :)

p/s : gua ada buat segmen sempena birthday gua tapi terpaksa dibatalkan sebab penyertaan kurang dari 20  orang.ish,asal korang tak join kita punya segmen?tittew sedih tahu tak?k fineeeeeeee,merajuk ah gini.nanti korang buat segmen aku xnak join (V_V)'