Baru je tahu

Salam alaikum semua ...
Aku nak ucapkan ,
Selamat cuti sekolah kepada budak-budak sekolah dan selamat bercuti kepada sesiapa yang bercuti .
Hai , cuti nie korang pergi mana ?
Legoland ? Universal Studio ? Icity ? or pergi buat Umrah ? or pergi kenduri kahwin yang banyak tu ?
Alhamdulillah buat anda yang telah pergi buat umrah tu . aku lambat lagi kot .
Insyaallah , kalau ada rezeki , sapa tak mau pergi weh ?
cer gitaw aku ... nak usha juga sapa yang xnak pergi tanah haram tu .
Sebenarnya aku just nak share some story about my self .
Ye r , pasal diri aku la . takkan pasal diri hang lak . dah nama pon blog aku , tak meroyan lagi den nak gi taip cerita orang kalau tak dak sebabnyek . hang sapa nak kacau aku ?
erkk.. just joking . nama pon melawak , tak yah la nak ambik serius sangat . kang tengah baca sambil makan laksa kang , tercekik tulang tersembur kuah depan makwe free je kena tinggal (^-^)v
Itu , gua tak tanggung beb . orang putih kata chill orang melayu kata hok aloh , wakpo mu nak serabut nate beruk fikir hok tu .errr ye ke ?

...............................................................................................................................

untuk pengetahuan semua , aku adalah seorang kidal . Kidal ye kawan-kawan .

  
Kidal tu macam semua yang dia buat , dia guna tangan kiri . Dari menulis , memegang barang , membasuh tut dan memakan menggunakan sudu , guna tangan kiri .
Ada satu hari tu , aku makan nasi lemak dalam kelas . makan pakai sudu dan suap guna tangan kiri - errr , ini sangat tidak elok ye tuan-tuan , puan-puan sekalian alam .
Then tengah sedap-sedap melantak dua ketul nasi lemak , tiba - tiba ada orang menjeri dari luar kelas . Aku yang tengah makan nie , terkejut beruk - asal suka sangat sebut beruk sebagai contoh ? takpa , biar aku tukar jadi terkejut Barbie . baru comel sikit . eheh Habis tersembur nasi weh tapi masih dalam keadaan terkawal . sikit je tersembur tu . hiperbola je yang lebih .
dan yang menjerit tu adalah seorang cikgu . Cikgu sejarah . Zainab nama dia .

                Cikgu Zainab : Aalia , kamu makan dengan syaitan 
                      Aku          : mana , mana syaitan cikgu *dengan nada terpinga-pinga
                Cikgu Zainab : tu ... yang kamu makan guna tangan kiri tu . makan dengan 
                                          syaitan la tu .
                      Aku          :  hah ? ye ke cikgu . saya tak tahu pon . 
                Cikgu Zainab : sekarang dah tahu kan . cepat , tukar sudu tu dengan 
                                          tangan kanan . lepas nie biasakan sikit tangan tu pegang
                                          sudu guna tangan kanan .
                      Aku           : *diam sambil perlahan-lahan tukar sudu ke tangan kanan* 
                                           suap nasi berterabur  jatuh ke baju . malu (u_u)'

sebab budak nie comel , saja-saja je tempek gambar dia sebagai contoh .
dan sebab baby-ing comel nie pegang sudu comel tangan kiri !

Semenjak kejadian malang itu , aku berusaha pegang sudu pakai tangan kanan . Hari - hari makan kat rumah , kedai pakai sudu guna tangan kanan untuk menyuapkan makanan . It's kinda weird weh .. janggal , terketar-ketar macam pesakit parkinson dan seumpama dengannya la . Tapi , kalau nak seribu daya , tak nak seribu dalih atau kalau nak best lagi Practice Make Perfect my dear . ecewah .Serius sebelum nie tak pernah orang tegur aku pon cakap yang makan dengan sudu guna tangan kiri tak baik . Cikgu Zainablah satu-satunya manusia yang tegur aku  . Terima kasih cikgu . Saya akan kenang nasihat cikgu sehingga saya menutup mata , Insyaallah .
Kalau makan dengan tangan , ofkos aku suap pakai tangan kanan . tu , okay pulak . tak janggal . maybe sebab dah biasa kot . Okay whatever pon , dalam islam semua perlu dahulukan yang kanan . makanya , kalau nak buat apa pon , pegang , mula ,langkah pakai sebelah kanan dulu . baru afdal . Buat yang tangan kiri macam aku , tawakal bismillah je la .


Walaupon pelik kalau tengok someone lakukan kerja pakai tangan kiri , it's give them benefit y'know cause they can use both hand to do something at the same time. sebagai contoh , tengah menulis elok-elok tetiba lapar nak makan jajan , kau boleh ambik jajan guna tangan kanan dan suap ke dalam mulut sambil tangan kiri meneruskan aktiviti penulisan . Gitulah kaedahnya . Being left-handed is not crime people. Dont look weird to them  .

 For left-handed people , you are awesome-ness person because not so many people used left hand . You are the choosen one :) Be happy and thankful to HIM always 'cause He create you special than others !



better stop right now kalau tidak lagi panjang aku mengarut . 
ohoho btw , aku-lah yang kidal tu . as you know la kan , orang kidal memang comel  .
wakakakak - caption tak menahan . sekali lagi aku yang bukan sesiapa nie , bergurau je . 
selamat bercuti semua !

P/S : I am bored !